Vanaf augustus 2022 wordt het ouderschapsverlof deels betaald

Vorig jaar werd door de Europese Raad een richtlijn aangenomen betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers. Ten einde invulling te geven aan deze Europese richtlijn heeft het kabinet bekend gemaakt dat ouders tijdens de eerste 9 weken ouderschapsverlof een uitkering krijgen ter hoogte van 50% van hun dagloon, tot 50% van het maximum dagloon. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de werknemer uitbetaald. De overige 17 weken blijven dus onbetaald. Het kabinet wil met deze maatregel het voor ouders makkelijker maken om hun eigen keuzes te maken als het gaat om de verhouding tussen werk en zorg.

Eerder werd door het kabinet al besloten om het geboorteverlof uit te breiden. Zo kunnen partners sinds 1 januari 2019 binnen 4 weken nadat het kind is geboren 1 werkweek (in plaats van de tot dan geldende 2 dagen) geboorteverlof opnemen. Deze verlofdagen worden door de werkgever betaald.

Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners ook aanvullend geboorteverlof aanvragen voor maximaal 5 weken. Dit kan overigens alleen als het kind op of na 1 juli 2020 is geboren. Verder moet het aanvullend geboorteverlof binnen 6 maanden na de geboorte van het kind worden opgenomen. De werkgever kan voor het aanvullende geboorteverlof een uitkering aanvragen bij het UWV. Deze uitkering bedraagt maximaal 70% van hun dagloon (en maximaal 70% van het maximum dagloon).

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met:

terug