News
NIET ZIEK MAAR TOCH AFWEZIG: IN HOEVERRE IS SPRAKE VAN EEN LOONDOORBETALINGSPLICHT INDIEN SPRAKE IS VAN AFWEZIGHEID IN VERBAND MET CORONA?
Als een werknemer ziek is als gevolg van het coronavirus zijn de regels duidelijk: de werknemer meldt zich ziek op gebruikelijke wijze en houdt zich aan het beleid zoals dat bij de werkgever geldt. De werkgever is gehouden tot loondoorbetaling wegens ziekte. Dat is niet anders indien de werknemer op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (“RIVM”) thuisblijft bij verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden. Recente ontwikkelingen roepen echter de vraag op of en in hoeverre sprake is van een loondoorbetalingsplicht als de werknemer niét ziek is, maar toch niet op het werk wil of kan verschijnen. In het hiernavolgende zullen enkele situaties worden besproken, al dan niet met bijbehorende verlofvorm.
Noodzakelijke kinderopvang: calamiteitenverlof, gevolgd door een andere oplossing
Als gevolg van de sluiting van scholen en kinderopvangcentra kunnen werknemers genoodzaakt zijn hun kinderen op te vangen. In deze situatie kan enkele dagen calamiteitenverlof worden opgenomen. De werkgever dient gedurende deze dagen 100% van het loon door te betalen. De wet voorziet niet in een calamiteitenverlof voor de gehele periode waarin scholen en kinderopvangcentra gesloten zijn. Hoewel werknemers zelf verantwoordelijk zijn voor de opvang van hun kinderen, dienen werkgevers begrip te hebben voor werknemers die er niet in slagen om volledige opvang te regelen voor de tijden die zij normaliter werken. Een voor de hand liggende oplossing is thuiswerken in combinatie met de zorg voor kinderen. Indien dat niet mogelijk is kan een oplossing worden gevonden in het verschuiven van werktijden, het opnemen van gemaakte overuren of vakantiedagen of het opnemen van onbetaald verlof.
Noodzakelijke verzorging van een zieke: kortdurend zorgverlof
Als een werknemer de noodzakelijke verzorging op zich moet nemen wegens de ziekte van een persoon als omschreven in de Wet arbeid en zorg, kan de werknemer hiervoor kortdurend zorgverlof opnemen. Gedurende dit verlof heeft de werknemer recht op 70% van het loon, maar ten minste op het wettelijke minimumloon. Voorwaarde voor de toekenning van het verlof is dat de zieke verzorging nodig heeft en dat de werknemer in kwestie de enige is die deze zorg kan geven. Het verlof bedraagt per periode van 12 maanden ten hoogste twee maal de arbeidsduur per week.
Gestrand in het buitenland: risicosfeer werkgever
Indien een werknemer in het buitenland is gestrand en niet kan terugkeren naar Nederland omdat een vlucht geannuleerd is, is sprake van overmacht. Nu geen sprake is van een oorzaak voor het niet verrichten van werkzaamheden die in de risicosfeer van de werknemer ligt, dient de werkgever in beginsel 100% van het loon door te betalen. Onder sommige omstandigheden kan het redelijk zijn aan te dringen op het opnemen van (extra) vakantiedagen. Het een en ander is mede afhankelijk van de omstandigheden waaronder de werknemer zich in het buitenland bevindt.
Angst voor besmetting: werkweigering
Tot slot zijn er werknemers die niet op hun werk willen verschijnen, omdat ze bang zijn door klanten of collega’s te worden besmet. Als de werkgever niet instemt met thuiswerken of de afwezigheid van de werknemer, geldt dat als werkweigering. De werkgever is dan gerechtigd om – nadat de werknemer voor de consequentie daarvan is gewaarschuwd – de loonbetaling stop te zetten. Het verdient de opmerking dat het RIVM niet heeft geadviseerd om afdelingen, fabrieken of organisaties te sluiten. Ook niet als er meer dan 100 mensen naast elkaar werken.
Dat werknemers wellicht tot een risicogroep behoren maakt het bovenstaande niet anders. Hoewel het RIVM heeft geadviseerd om in dat geval contact met andere mensen te vermijden, betekent dit niet dat de werknemers niet gehouden zijn om werkzaamheden te verrichten. Maatregelen als thuiswerken en de invoering van gespreide werktijden als dat niet mogelijk is zijn in beginsel voldoende om een besmetting te voorkomen
Wilt u meer informatie of komt u er niet uit met uw werknemer, neem dan contact met ons op.