14 maart 2024

Wetsvoorstel ‘Wet digitale algemene vergadering privaatrechtelijke rechtspersonen’

Op 15 januari 2024 is het wetsvoorstel ‘Wet digitale algemene vergadering privaatrechtelijke rechtspersonen’ ingediend bij de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel voorziet in de mogelijkheid voor Nederlandse privaatrechtelijke rechtspersonen om hun algemene vergaderingen volledig digitaal te laten plaatsvinden.

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met: Rens M.R. Berrevoets

Lees Meer

1 februari 2024

Wacht niet te lang met de start van het WHOA-traject

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (hierna: WHOA) maakt het voor een onderneming die in financieel zwaar weer verkeert makkelijker om met haar schuldeisers en aandeelhouders rond de tafel te gaan zitten en afspraken te maken om haar schuldenlast te verlichten. Deze afspraken worden in een zogenoemd onderhands akkoord vastgelegd. Indien niet alle schuldeisers met dit akkoord instemmen, kan het akkoord aan de rechter ter bekrachtiging worden voorgelegd. Wordt het akkoord door de rechter bekrachtigd, ook wel ‘homologatie’ genoemd, dan zijn ook de tegenstemmende schuldeisers aan het akkoord gebonden.

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met: Christina F.J. Oudakker

Lees Meer

18 december 2023

Nieuwe meldingsplicht voor ondernemingen op grond van de Verordening buitenlandse subsidies

Met ingang van 12 oktober 2023 geldt er in bepaalde gevallen een meldingsplicht voor ondernemingen in de Europese Unie (“EU”) die directe of indirecte subsidies hebben ontvangen van niet-EU-lidstaten wanneer zij betrokken zijn bij fusies, overnames, aanbestedingsprocedures of de oprichting van joint ventures. Deze meldingsplicht vloeit voort uit Verordening (EU) 2022/2560 betreffende buitenlandse subsidies die de interne markt verstoren (“Verordening buitenlandse subsidies” of de “Verordening”), die op 12 januari 2023 in werking is getreden. De Verordening heeft tot doel om de verstorende effecten van buitenlandse subsidies op de Europese interne markt te verminderen.

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met: Bart Pott

Lees Meer

6 november 2023

Proceskosten: Hoe werkt het?

Proceskosten kunnen onderwerp van discussie zijn in een juridische procedure. Maar wat zijn proceskosten nu eigenlijk en hoe worden ze verdeeld in een complexe juridische procedure? Eerder schreef Luuk Rietveld al een bericht over Zekerheidstelling door buitenlandse partijen. Daarin werd de proceskostenveroordeling al ingeleid. Met dit bericht wordt daarop dieper ingegaan.

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met: Luuk Rietveld

Lees Meer

3 oktober 2023

WETSVOORSTEL DIGITALE OPRICHTING BV TREEDT IN WERKING

Vanaf 1 januari 2024 zal het in Nederland mogelijk zijn om een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (“BV”) langs elektronische weg op te richten. De wet die dit mogelijk maakt vloeit voort uit een Europese Richtlijn welke uiterlijk op 1 augustus 2022 in Nederland geïmplementeerd had moeten zijn, maar zoals wel vaker heeft Nederland deze deadline niet gehaald.

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met: Martina F.M. Priekaar

Lees Meer

U zult oudere entries in vinden onze
Nieuwsarchief